RESTAURATIE - HEROPLEVING MONUMENTEN2

Waardevolle historische gebouwen en monumenten doen herleven

Restauratie staat voor het conserveren, consolideren en reconstrueren van beschermde en geklasseerde waardevolle gebouwen en monumenten.

We specialiseren ons vooral in grote en uitdagende projecten van openbare aard, religieuze gebouwen en geklasseerde monumenten.

Dat zijn projecten die een sterke betrokkenheid vragen van de hele organisatie.


Dakwerken - Kennis van oude technieken

Voor de constructie van daken zijn in de loop van de geschiedenis verschillende technieken toegepast. De restauratie van oude daken begint dus bij de kennis van oude technieken. En die heeft Vegaudi. Wij specialiseren ons in dakwerken van historische gebouwen, zoals kerken, kerktorens, kapellen en kastelen. Tegelijk kijken we ook naar de toekomst, naar de meest veelbelovende technische vernieuwingen. Zo kunnen we duurzaam, veilig en efficiënt te werk gaan.


Wij beschikken over ervaren schrijnwerkers die aan de slag kunnen met oude gebintes, maar ook een bouwsmederij die instaat voor stalen constructies. Zij overleggen steeds met de architecten en de bevoegde diensten om te bekijken wat behouden kan worden.

Vervangingen en/of aanpassingen gebeuren met de correcte materialen en technieken. Onze mensen werken met aangepast materiaal en toestellen. Die hebben we zelf in beheer. Daardoor hebben we veel minder last van leveringsproblemen en pannes.


Natuurleien

Het bewerken en plaatsen van natuurleien is erg arbeidsintensief is. Daarbij vergt het ook een specifieke ambachtelijke kennis en een vaardigheid die pas in de loop der jaren wordt aangeleerd. 

Vegaudi heeft verschillende ervaren, gespecialiseerde natuurleidekkers in dienst. Zij hebben al zeer uitgebreide of complexe projecten op hun conto staan.


Zink-, lood- en koperwerken

Ook voor metalen daken en dakelementen heeft Vegaudi een sterke naam hoog te houden. Van koperen afvoerbuizen tot volledig zinken daken. We kunnen het en we hebben het al gedaan. We beschikken over een uitgebreid instrumentarium voor elke mogelijke dakconstructie. En onze vakmensen blijven zich specialiseren in de meer obscure technieken.


Gevelrestauratie volgens het principe van omkeerbaarheid

Vegaudi zorgt voor de volledige restauratie van waardevolle panden en religieuze bouwwerken. In samenspraak met de dienst Monumenten en Landschappen passen we de meest aangewezen technieken toe. Als het mogelijk is, kiezen we voor 'zachte' restauratie met behoud van zo veel mogelijk originele materialen. Steeds volgens het principe van de omkeerbaarheid van bewerkingen.


Reinigingstechnieken

We beschikken over een groot aantal gevelreinigingsinstallaties met telkens verschillende toepassingsmogelijkheden:

- Hogedrukreinigen

- Vochtstraaltechnieken

- Torbo®

- Wervelrotatiesystemen.


Na de reiniging, herstellen we beschadigde delen met de meest geschikte materialen. We dragen steeds zorg voor het gebouw, het milieu en de veiligheid van onze mensen en andere betrokkenen.


Aangepast metselwerk

Muren, funderingen, bogen, ... Onze metselaars hebben de kennis van eeuwenoude bouwkundige technieken. En dat stelt ze in staat om situaties in te schatten en te werken met kennis van zaken. We werken met authentieke kalkmortels en hergebruiken zo veel mogelijk origineel materiaal.


Mortelinjecties

Holle ruimtes in het metselwerk of plaatsen die opgevuld werden met steenpuin kunnen stabiliteitsproblemen en verzakkingen veroorzaken. Vegaudi beschikt over aangepaste mortelpompen waarmee we dergelijke situaties te lijf gaan. Door het injecteren van een vloeibare cementspecie fixeren we bouwkundige elementen en vullen we holtes op.


Ambachtelijk voegwerk

Restauratie van voegwerk gaat verder dan 'gewoon' uitslijpen en terug voegen. En een voegrestauratie gaat vaak samen met het reinigen en renoveren van de hele gevel. Hierbij vervangen of herstellen we gescheurde en afgebrokkelde stenen. Wij werken met aangepaste kalkvoegmortels en passen de correcte technieken toe die in het lastenboek werden vastgelegd.


Natuursteen

Vegaudi heeft specialisten in huis voor de restauratie van natuursteen.


Houtrestauratie

Houten constructies bestaan vaak uit delen die nog in zeer goede staat zijn en zwaar beschadigde delen. Vegaudi beschikt over verschillende innovatieve en geteste technieken om dat te herstellen. Met behulp van polymeren of kunstharsen consolideren en reconstrueren we het hout. Dat geeft een snel en langdurig resultaat.


Interieurrestauratie - Puur vakwerk!

Een gemotiveerd team van gespecialiseerde vakmensen en restaurateurs staat hiervoor ter beschikking om ieder interieur in al zijn glorie te herstellen. Mét respect voor het verleden.


Wij streven er steeds naar om het origineel zo maximaal mogelijk te behouden. Hierbij besteden we veel aandacht aan een goede communicatie en samenwerking met de opdrachtgever, de ontwerper en de bevoegde overheidsdiensten.


De expertise van ons interieurteam

- stuc-en stafwerkers

- alle kalk- en gipsbepleisteringen met specialisatie in de oude technieken

- het trekken en restaureren van lijsten en ornamenten

- het maken van siliconen mallen en afgietsels

- de consolidatie en fixatie van loszittend pleisterwerk

- Stucco Lustro en Stucco Veneziano

 

Verbouwingen - Monumentale panden in hun waarde laten

Met de restauratie van monumentale gebouwen gaan soms verbouwingen gepaard. Vegaudi kiest hier voor een specifieke aanpak. We hebben veel respect voor de historische materialen en waarde van het gebouw. Daarom streven we naar een maximaal behoud van het originele materiaal.